Kedves olvasók!
Kezdjük néhány jó hírrel:
- A New York University Langone Health transzplantációs osztályán végzett kísérlet során egy genetikailag módosított sertésből származó vese több mint egy hónapig klinikailag egészséges maradt, miután átültették egy 52 éves, agyhalott betegbe.
- Ontario tartományban a Guelphi Egyetem fogja irányítani az újonnan megnyitott sertéskutató központot, amely a kormány, a Mezőgazdasági Kutatóközpont és a helyi sertéstenyésztők 20 millió CAD-os beruházásának eredménye.
- Az USDA a New Hampshire-i Közösségi Hitelalappal együttműködve 123 millió USD támogatást bocsát rendelkezésre független vállalkozások számára a Hús- és Baromfiágazat Bővítési Programján keresztül. A támogatható projektek értéke 250.000 és 10 millió USD között van, a pályázóknak a teljes költség 70%-át kell fedezniük.
Eseménynaptár:
- Az USDA augusztus 29-31. között az észak-karolinai Raleigh-ben harmadik alkalommal szervezi meg az afrikai sertéspestissel foglalkozó észak-amerikai fórumot. Mexikói és kanadai hatóságok is részt vesznek, míg biztosok a karibi térségből, a kontinens középső és déli régióiból, valamint európai szervezetek és nemzetközi szervezetek képviselői is részt vesznek az eseményen.
A modell
Új adatok mutatják a sertéságazat alakulását az év első hat hónapjában. Az Európai Unió 2,02 millió tonna sertéshúst exportált. Ez a legkisebb mennyiség 2015 óta, amikor a szállított mennyiségek összesen kevesebb mint 2 millió tonnát tettek ki. A teljes sertéshúsexport 17%-kal csökkent. A csökkenés a kínálat csökkenésével egyezik, mivel a kontinens alacsonyabb sertéshústermelése korlátozza a kivitel lehetőségét. 2023 első 5 hónapjában az EU 8,68 millió tonna sertéshúst termelt, 9%-kal kevesebbet, mint 2022 azonos időszakában, ami 2014 óta a legalacsonyabb érték. Valamennyi tagállamban csökkenést regisztráltak, a legnagyobb volumenváltozást a fő termelő országok közül Németországban, Dániában és Spanyolországban tapasztalták. Rendeltetési helyként továbbra is Kína vezet, 31%-kal.
A fő dán húsipari csoport arra számít, hogy jövőre már csak 11 millió sertést szállítanak a Danish Crown vágóhidakra a hazai piacon, és kevesebb mint 3 millió sertést a németországi üzemben. Ez 4 millióval lenne kevesebb, mint a 2018/19-es gazdasági évben. Az érték merőben eltér a csoport vezérigazgatója által 2 évvel ezelőtt feltételezett „stabil számoktól”, ezért a Jais Valeur most „szigorúbb termelésirányítást, valamint üzleti modellünk egyszerűsítését és átalakítását” jelenti be.
A német szomszédok folytatják a zuhanást.
Alsó-Szászország a pénzügyi támogatásban azokat a sertéstartó vállalkozásokat szeretné előnyben részesíteni, amelyek tartósan csökkentik állományukat vagy teljesen lemondanak róla.
A Borchert-bizottságot kedden délután feloszlatták. A bizottság visszavonulásának oka a 2024-es szövetségi költségvetésről szóló tárgyalás, amelyben nem várható további mozgás az állattenyésztés szerkezetátalakítását szolgáló állatjóléti támogatások finanszírozására.
A vezető német húsfeldolgozó, a Family Butchers újabb telephelybezárással reagál a hús- és kolbásztermékek csökkenő forgalmára. A vállalat úgy döntött, hogy megszünteti a Schinken-Einhaus GmbH & Co. KG lörrachi telephelyének 2023. november 12-i hatállyal történő megszüntetését. A bezárás mintegy 40 munkahelyet érint.
A Reinert és a Kemper családi vállalatok egyesüléséből három évvel ezelőtt létrejött húsipari vállalat tavasszal jelentette be, hogy a mintegy 300 főt foglalkoztató vördeni üzemet 2025-ig bezárják. A csoport jelenleg hat telephelyen mintegy 2600 embert foglalkoztat. Csak a Tönnies leányvállalata, a Zur Mühlen gyárt több kolbászt Németországban, mint a The Family Butchers.
Többször vitatkoztunk a különböző megközelítésekről. Véleményem szerint a csökkentett kínálathoz a helyes út a termelési kapacitás kiigazítása. Akkor miért van az, hogy a német vágóhidak ahelyett, hogy a kapacitást átalakítanák, a sertések csökkentett kínálatához mérten, a sertésárakat nyomják lefelé, ami még több gazdát kényszerít arra, hogy kiszálljon az üzletből? És miért követjük továbbra is ezt a modellt?!
Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;
ORSZÁG | HÍZÓ(EUR) | TREND | MALAC(EUR) | TREND | MEGJEGYZÉS |
NÉMETORSZÁG | 2,30 H | 80/25 kg | |||
HOLLANDIA | 2,07-2,32 H | 65/25 kg | |||
BELGIUM | 1,66 É | 60/20 kg | |||
DÁNIA | 1,79 H | 76,5/25 kg | |||
FRANCIAORSZÁG | 2,11 H | ||||
OLASZORSZÁG | 1,96 É 115kg, 2,28 É 160kg, DOC | 132,30 kg | |||
SPANYOLORSZÁG | 1,93 -1,95 É | 76-85/20kg | |||
PORTUGÁLIA | 2,68 H | ||||
AUSZTRIA | 2,27 H | 95/25 kg | |||
LENGYELORSZÁG | 1,57-1,95 É | 78-123/20-30 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
HORVÁTORSZÁG | 2,05-2,25 H | 110 / 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZERBIA | 2,30 É | 110-131/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
CSEHORSZÁG | 2,29 – 2,37 H | 75,5-83/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZLOVÁKIA | 1,92 -1,97 É | 100-105/25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
MAGYARORSZÁG | 1,95 – 2,06 É | 100-105/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
ROMÁNIA | 1,97 – 2,10 É | 100-105/25kg | Partner infó; nincs jegyzés |