Kedves olvasók!
lássunk néhány jó hírt iparágunkkal kapcsolatban:
• Az USDA Élelmiszerbiztonsági és Felügyeleti Szolgálata (FSIS) irányelveket adott ki, hogy segítse a fogyasztásra kész hús- és baromfitermékek gyártóit a szabályozási előírásoknak való megfelelésben, különösen az ilyen élelmiszereket előállító kis üzemekben. Az irányelvek a száraz és félszáraz erjesztett kolbászfélékre, a sóval pácolt húsokra és a szárított termékekre vonatkoznak, amelyek hosszú ideig eltarthatóak – írja a hivatal az útmutatóban.
• Ugyanez a hatóság közleményt adott ki, amely lehetővé teszi Romániának, hogy újra küldje feldolgozott sertéshústermékeit az Egyesült Államokba, 16 évvel azután, hogy a román kormány önként leállította az ilyen exportot. Románia jelenlegi sertésvágási és további feldolgozási ellenőrzési rendszerének vizsgálása során az FSIS megállapította, hogy az ország feldolgozói „egyenértékű ellenőrzési rendszert” tartanak fenn, ami megnyitja az ajtót a május 2-a után előállított termékek exportjának újraindítása előtt.
• New York állam mezőgazdasági és piacügyi biztosa összesen 5 millió dollár támogatást jelentett be olyan projektek támogatására, amelyek bővítik a meglévő húsfeldolgozó létesítményeket vagy új húsfeldolgozó létesítményeket hoznak létre.
• Wisconsin nyolc húsfeldolgozónak nyújtott támogatást működésük fejlesztésére és bővítésére. Összesen 200 000 dollár áll rendelkezésre a 2023-as húsfeldolgozó infrastruktúra támogatási programon keresztül, és projektenként legfeljebb 50 000 dollárt lehet lehívni.
• A Maple Leaf Foods közzétette első éves integrált jelentését, amely egyesíti a 2022-es pénzügyi és fenntarthatósági teljesítményt. A kanadai vállalat túllépte az élelmiszerbiztonsági és minőségi incidensek arányára vonatkozó célkitűzéseit, 69%-kal javította higiéniai gyakorlatának mutatóját, és a sertéstermelésben csökkentette az antibiotikum-felhasználást 99,1% -al 2014 óta.
• A Kaliforniai Egyetem kutatói kifejtik, hogy az állati sejt alapú hús (ACBM) tömegtermelése a jelenlegi technológiákkal valójában rosszabb lehet a környezet számára, mint a valódi marhahús. A rendkívül finomított táptalaj folyamatos használata a kutatók becslése szerint minden egyes kilogramm ACBM-re 246-1508 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást eredményez, így a tenyésztett hús 4-25-ször nagyobb globális felmelegedést okoz, mint a kiskereskedelmi marhahúsé.
• A Húsipari Szövetség és a Német Kolbász- és Sonkagyártók Szövetsége éves konferenciáján panaszkodik a csökkenő állatállomány miatt. Bírálják a szövetségi kormány agrárpolitikáját is.
• A Tönnies cég elkötelezett amellett, hogy a német szövetségi kormány és a kínai kormány képviselői között soron következő tárgyalásokon a regionalizációs megállapodás témája is napirendre kerüljön. A Franciaország és Kína közötti megállapodásokon alapuló megállapodás lehetővé tenné a sertésvágásból származó melléktermékek exportálását Kínába, a németországi ASP előfordulása ellenére. A németországi fogyasztói magatartás miatt a melléktermékek fenntartható felhasználásának csak az exporton keresztül van értelme.
• Csehországban 2021-ben 44,6 kg/fő/évre nőtt a sertéshúsfogyasztás. Ez 1,2 kilogrammal többet jelent, mint egy évvel korábban, és több mint 4 kilogrammal is nagyobb, mint 2013-ban.
Eseménynaptár:
• A sanghaji Új Nemzetközi Kiállítási Központ 2023. május 18. és 20. között ad otthont a SIAL Shanghainak. A kiállítási terület hatalmas, 180 000 négyzetméteres lesz, és várhatóan 4500 kiállító és több mint 150.000 szakember vesz részt a világ minden tájáról .
• 2023. május 18. és 21. között a kisinyovi MOLDEXPO Nemzetközi Kiállítási Központ ad otthont a Moldovai Köztársaság élelmiszeripara számára mérföldkőnek számító eseményének: a Fine Food Expo, Élelmiszertechnológiai, illetve Raktározási és Csomagolási kiállításnak.
• Az Újvidéki Vásár a fennállásának 100. évfordulója alkalmából május 20. és 26. között rendezi meg a 90. Szerbiai Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt.
Napsütésbe borít
Most pedig lássuk az egymásnak ellentmondó híreket ugyanazokból a régiókból:
• Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megerősítette annak a törvénynek az érvényességét, amely szerint Kaliforniában csak szabadtartású sertés húsa árusítható az üzletekben. A törvény az értékesítésre vonatkozik, így az Egyesült Államok más államaiból vagy máshonnan behozott húsra is, és aki Kaliforniában olyan húst ad el, amely nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, akár 1000 dollárra vagy 180 napra is rács mögé kerülhet. A paradoxon az, hogy Kalifornia korántsem önellátó, és a sertésimporttól függ…
• Tönnies szerint a Cem Özdemir szövetségi miniszterrel folytatott megbeszélések megmutatták, hogy a Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium hajlandó megfelelő lépéseket tenni a német húsipar támogatása érdekében, de a kancellária állítólag még nem tervezte a mezőgazdasági kérdések felvételét a csúcstalálkozó napirendjére: a tárgyalások előkészületei között nem szerepelnének a regionalizációs megállapodásra vonatkozó határozati javaslatok. Cem Özdemirtől még vár valaki segítséget a német sertésipar számára?!
Miközben egyre nyilvánvalóbb, hogy a növényi alapú és sejtkultúrás hamis húsok nem jelentenek megoldást, a belga nitrogén-megállapodás célja, hogy 30 százalékkal csökkentse a sertésállományt Flandriában 2030-ig. Az 5,86 millió flamand sertésből 1,8 milliónak el kell tűnnie. A flamand kormány 200 millió euróval támogatja a felmondó sertéstartókat. A kompenzáció mértéke hízóhelyenként 151 euró, kocánként 838 euró és malaconként 44 euró. További 40 €/m² istálló és 8 €/m² aszfaltozott udvar jár úgynevezett bontási díjként. Ennek feltétele azonban, hogy az istállók ne legyenek 31 évesnél régebbiek. Jelenleg tizennyolc dosszié érkezett be a sertésólak bezárására. Nem hangzik túl meggyőzően…
Dániában 2023 első negyedévében a teljes sertésállomány 14%-kal csökkent 2022 első három hónapjához képest. 2023 első négy hónapjában a levágott sertések száma több mint 16 százalékkal esett vissza.
Mivel csak egy régió maradt teljesen mentes az ASP-től, Lengyelország a dán malacok fő célpontja, és úgy tűnik, a helyzet nem fog javulni. A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter 2023. május 8-án tette közzé az afrikai sertéspestis kitörése kapcsán hozott intézkedésekről szóló rendeletet, amely lehetővé teszi a sertések teljes biológiai biztonsági szabályok nélkül való tartását farmokon, kizárólag saját fogyasztásra szánt hústermelés céljából. A biológiai biztonság követelményeivel küszködő, kerítést építő, fertőtlenítőszert vásároló, állatokat regisztráló, higiéniára ügyelő sertéstartók becsapva érzik magukat.
Az elmúlt heteket magas infláció és általában hideg és esős idő jellemezte. A rövid munkahetek sok európai országban segítettek fenntartani a vékony egyensúlyt a sertések száma és a vágóhidak szükségletei között. Az infláció nem lesz örökké. És mi lesz a disznó árakkal, ha az időjárás napsütésbe borít?
Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;
ORSZÁG | HÍZÓ(EUR) | TREND | MALAC(EUR) | TREND | MEGJEGYZÉS |
NÉMETORSZÁG | 2,33 H | 84,5/25 kg | |||
HOLLANDIA | 2,13-2,37 H | 75,50/25 kg | |||
BELGIUM | 1,7 É | 74/20 kg | |||
DÁNIA | 1,85 H | 90/25 kg | |||
FRANCIAORSZÁG | 2,16 H | ||||
OLASZORSZÁG | 1,83 É- 115 kg, 2,15 É- 160 kg, DOC | 137/30 kg | |||
SPANYOLORSZÁG | 2,02-2,05 É | 101-111/20kg | |||
PORTUGÁLIA | 2,8 H | ||||
AUSZTRIA | 2,29 H | 97,5 /25 kg | |||
LENGYELORSZÁG | 1,90-2,23 É | 98 -144/20-30 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
HORVÁTORSZÁG | 2,10-2,50 H | 100-110/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZERBIA | 2,3 É | 105-115/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
CSEHORSZÁG | 2,27-2,33 H | 75-81,5/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZLOVÁKIA | 1,9-1,99 É | 105-110/25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
MAGYARORSZÁG | 1,98-2,09 É | 105-111/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
ROMÁNIA | 1,97 -2,01 É | 105-111/25kg | Partner infó; nincs jegyzés |