Kedves olvasók!
Az emelkedő árszintek mellett lássunk még néhány jó hírt:
• A JBS USA tulajdonában lévő Swift Prepared Foods 200 millió dolláros húsfeldolgozó üzemet nyit Columbia városában, Missouri államban. Az üzem olasz húsokat fog feldolgozni, miután a JBS felvásárolta az olasz feldolgozott sertéshús-márkát, a Principe-t, amely a JBS S.A. 92,5 millió dolláros olasz King Groupó felvásárlás része.
• Az USDA Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálat (APHIS) 38 állam, egyetem és ipari szervezet 60 projektjét 15,8 millió dollárral támogatja, hogy a Nemzeti állatbetegségekre való felkészültségi és reagálási programon keresztül (NADPRP)összpontosítsanak az ország reagálására és az állatbetegség-kitörésekre való védekezésre.
• A holland epe-i Gosschalk vágóhíd az elmúlt hónapokban egyre nagyobb pénzügyi nehézségekbe került. A holland Fuite Group rövid időn belül részvényeket akar a leromlott anyagi állapotú vágóhídból. A Gosschalk cég bejelentette, hogy a partner hajlandó biztosítani a szükséges finanszírozást a cég további epei fennállásához.
• A múlt héten a Tönnies leányvállalata, a Tican Danemark – hosszú évek óta először – saját termelői árát magasabbra állította, mint az iparágvezető Danish Crown.
• Az Australian Meat Processor Corporation és a Meat & Livestock Australia kilenc tudóst hozott össze a világ minden tájáról Sydneyben egy napos csúcstalálkozóra, hogy megvitassák a vörös hús és az állattenyésztés támogatását a mai társadalomban.
Eseménynaptár:
• A British Society of Animal Science éves konferenciájára Birminghamben kerül sor március 28-30.
• A RAM Market 2023 a spanyolországi Vicben kerül megrendezésre március 31. és április 2. között.
Elveszve a szupermarketben
Természetesen örülünk, hogy újra emelkednek az árak. Különösen Európa északi része mutat érdekes fejleményeket.
A dán sertésár – emelkedve is – még mindig jócskán elmarad a fő versenytársaitól. A Tican felemelte fejét a Danish Crown által uralt piacon, ez a szomszédos holland piacon tapasztalható verseny jele lehet. Sebastian Laursent, aki még csak egy éve dolgozott a Tican vezérigazgatójaként, két hete menesztették. Steen Sönnichsen, a Westfleisch és a Danish Crown korábbi igazgatósági tagja jelenleg a Tönnies üzletágáért felel Angliában, Spanyolországban, Lengyelországban és Dániában. Szokás szerint, amikor a sertés ára a szomszédos piacok alatt van, a dán malacokat nagy számban adják el más országokba. Megfordíthatja-e a Tican a tendenciát, és a hollandhoz hasonló jelenséget produkálhat? Ne felejtsük el, hogy a Tönnies nem tud Németországból exportálni a főbb ázsiai piacokra, de a kapcsolatok megvannak, és Dánia rendelkezik ázsiai üzleti engedéllyel.
A holland piacon a Farmer Friendly szövetkezet ismét jóval magasabb árat kapott a tagok sertéséért, mint amennyit a helyi vágóhidak fizetnek. Míg a nagy holland vágóhidak 2,0-2,09€/kg melegsúly árat kínálnak, a német versenyzők 2,35€/kg melegsúlyt kínálnak a holland gazda sertéséért. Ez kiegyenlíti a holland és a német referenciaárakat a közeljövőben?
Belgiumban azonban eltérőek a perspektívák. A Tieltben található Export Vágóhíd bővítése, évi 1,5 millió levágott sertésről 2,4 millióra, biztosan nem valósul meg. Az Engedélyviták Tanácsa úgy ítéli meg, hogy Zuhal Demir flamand környezetvédelmi miniszter helyesen utasította el a környezetvédelmi engedélyt. A belga sertéstartók számára tehát továbbra is a malacok és sertések Spanyolországba irányuló exportja marad, elsősorban. Európa keleti felére özönlenek a hasított sertések, miközben a vágások száma hetente 15%-kal csökken.
De még ezen az árszinten is a legtöbb gazdálkodó küzd a nyereségért. Miért? Prof. Thomas Roep, a Rhein-Ruhr-Sieg Alkalmazott Tudományegyetemről végzett értékelései szerint a német élelmiszer-kiskereskedelem 2017 óta közel 4,80€-ról közel 8 €/kg-ra emelte a vegyes darált hús eladási árát.Az 67%-os áremelést úgy tette meg, hogy az árbevételen belüli részesedését megháromszorozza, 9%-ról 27%-ra! Ezzel szemben tavaly először a darált hús értékesítéséből származó bevétel 50 százalékánál kevesebbet kaptak a gazdák. A húsipari vállalatok bevételi részesedése is 26-ról 18 százalékra csökkent öt év alatt.
Ezzel a megközelítéssel az élelmiszer-kereskedelem öt éven belül 0,43 €-ról 2,17 €/kg-ra tudta növelni a vegyes darált hús árrését. Ez több mint 400%-os, vagyis 1,75 euró/kg növekedést jelent. Ebből 0,99 euró/kg jutott a fogyasztókhoz, akiknek egyszerűen többet kellett fizetniük. További 0,66 euró a gazdákat, 0,10 eurót pedig a húsipari cégeket terhelte, mert az élelmiszerkereskedelem már nem térítette meg nekik a teljes termelési költséget. Következtetés: a gazda pénze elveszett a szupermarketben!
https://www.youtube.com/watch?v=cmpRLQZkTb8
Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;
ORSZÁG | HÍZÓ(EUR) | TREND | MALAC(EUR) | TREND | MEGJEGYZÉS |
NÉMETORSZÁG | 2,33 H | 83/25 kg | |||
HOLLANDIA | 2,08-2,35 H | 75,50/25 kg | |||
BELGIUM | 1,7 É | 73/20 kg | |||
DÁNIA | 1,72 H | 83/25 kg | |||
FRANCIAORSZÁG | 2,379 H | ||||
OLASZORSZÁG | 1,90 É- 115 kg, 2,21 É- 160 kg, DOC | 134/30 kg | |||
SPANYOLORSZÁG | 1,99-2,02 É | 101-111/20kg | |||
PORTUGÁLIA | 2,782 H | ||||
AUSZTRIA | 2,29 H | 95 /25 kg | |||
LENGYELORSZÁG | 1,69-2,03 É | 80-126/20-30 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
HORVÁTORSZÁG | 2-2,50 H | 100-108/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZERBIA | 2,05 É | 99-108/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
CSEHORSZÁG | 2,22-2,29 H | 75-81/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZLOVÁKIA | 1,9-1,95 É | 100-105/25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
MAGYARORSZÁG | 1,86-1,95 É | 98-109/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
ROMÁNIA | 1,76-1,9 É | 100-109/25kg | Partner infó; nincs jegyzés |