DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 17. HÉT

Kedves olvasók!

Hagyományosan a húsfogyasztás Európában a turisztikai szezon kezdete után növekszik, addig is keressük a jó híreket:

  • Egy középiskola az Egyesült Államok Kentucky megyéjében egy új húsfeldolgozó üzemet vezet be a mezőgazdasági szakirányú programjukba, hogy a diákok átfogó ismereteket szerezzenek az élelmiszerek tartósításáról és az élelmiszer-tudományról. A szükséges berendezéseket már megrendelték.
  • Az Egyesült Államokbeli Wisconsinban található Northcentral Technical College bejelentette a Legelőtől a tányérig hentesprogramját, amely „a húsfeldolgozók következő generációját” fogja kiképezni.
  • Az Egyesült Államokban, Virginia államban található Kentland Farmon (Kentland Farm, Virginia, USA) egy új, 2200 négyzetméteres, 5,6 millió dolláros sertéskutató központ jelentős mérföldkövet jelent, amely a gazdasági növekedés és a tudományos felfedezések fokozását ígéri az ágazaton belül. A korszerű létesítményt a kisüzemi sertéstenyésztésre és élvonalbeli kutatásra szabták, modern tantermekkel és speciális elhelyezési lehetőségekkel.
  • A növényi alapú húsok és tenger gyümölcseinek értékesítése 2023-ban már a második egymást követő évben csökkent a Good Food Institute State of the Industry jelentése szerint. A növényi alapú élelmiszerek kiskereskedelmi dollárértékesítése 2023-ban 8,1 milliárd dollár volt, ami enyhe csökkenést jelent a 2022-es 8,2 milliárd dollárhoz képest, ami azt jelzi, hogy a növényi alapú élelmiszerek még mindig elmaradnak a fogyasztók ízzel, állaggal és megfizethetőséggel kapcsolatos elvárásaitól.
  • A spanyol piacon a hús- és sertéshúskészítmények fogyasztása 2023-ban 1,01 millió tonnára nőtt, ami 1,5%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest – derül ki az INTERPORC szakmaközi szervezet által a Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezési Minisztérium (MAPA) és a Nemzeti Statisztikai Intézet adatai alapján készített jelentésekből.

Eseménynaptár:

  • A NIMEATech (Nigeria Meat Tech Expo) a nigériai húsiparra összpontosító vezető szakvásár. Az ibadani Nemzetközi Konferencia Központban kerül megrendezésre, 3 napon át, április 30., keddtől május 02., csütörtökig.
  • A XII. sonka világkongresszus (CMJ) 2024. június 5-7. között kerül megrendezésre a spanyolországi Badajozban, a Zafra Vásárközpont központi pavilonjában.
  • Régiónk egyik legjelentősebb vására, az Alföldi Magyar Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár, 2024. május 2-4-én (csütörtöktől szombatig) kerül megrendezésre a Hód-Mezőgazda Zrt. hódmezővásárhelyi kiállítási centrumában.

Ironikus

            A sertéstenyésztés visszaesése Európában már hosszú folyamat. Spanyolország kivételével minden fontos sertéstermelő ország évről évre alacsonyabb számokról számol be.

Az olasz sertéságazat is csökkenő tendenciát mutat az elmúlt 5 évben. Olaszországban 2019-ben 15,77 millió sertés levágását regisztrálták, ez a szám 2023-ra 13,17 millióra fogyott, ami 16,49%-os csökkenés. Ugyanakkor a sertéshústermelés is csökkent, a 2019-es 1448 ezer tonnáról 2023-ra 1210 ezer tonnára. Mivel Olaszország az egyik legnagyobb sertéshús-fogyasztó ország, a kieső mennyiségeket az importból pótolják. Az első 10 ország között, ahonnan a behozatal érkezik, Németország szerepel, 283 099 tonnával járulva hozzá a teljes olasz import 27,44%-ához. Ezt követi Spanyolország 273 014 tonnával, ami a teljes mennyiség 26,46%-a. További jelentős beszállítók Hollandia 161 534 tonnával (15,66%), Dánia 98 219 tonnával (9,52%) és Franciaország 79 422 tonnával (7,70%). A listát olyan országok egészítik ki, mint Ausztria, Belgium, Lengyelország, Magyarország és Svájc, amelyek mindegyike a teljes mennyiség kevesebb mint 5%-át adja, de együttesen az olasz importpiac jelentős részét teszik ki.

A sertésállomány csökkenése egyre nyilvánvalóbb az ágazat számára, de a reakciók eltérőek lehetnek. A legfurcsább fejlemény ez a heti ármozgás a Danish Crown ellátási láncban. Míg a malacár az egyik legmagasabb Európában, és a vállalat most jelentette be, hogy több malactermelőt kíván a vállalathoz kapcsolni, addig a vágósertés referenciaárát , amely egyébként is a legalacsonyabb volt Európában, 5 centtel csökkentették. Hogyan támogathatja ez a felek közötti jó együttműködést? Eközben a versenytárs Tican(a Tönnies része) megtartotta az előző heti referenciaárát.

Az Egyesült Királyságban a Lidl diszkont kiskereskedő a helyi média beszámolói szerint 500 millió fontos új kötelezettségvállalást jelentett be a brit sertéságazat számára, beleértve a termelési költségekhez kötött új sertésszerződéseket.

Az új Lidl Sertéshús-szabvány részeként a kiskereskedő a sertéshústermelőket egy „nyílt könyves” termelői költségszámítási modellre állította át, amely magában foglalja a gazdaságon belüli termelési költségeket, garantálja a minimális termelői mennyiséget és fix árrést biztosít a termelők számára. A kiskereskedő szerint ezt a változást a sertéstermelőkkel együttműködve dolgozták ki az újonnan létrehozott „Lidl Pork Producer Group” keretében, mivel a kiskereskedő felismerte, hogy a sertéságazatban fenntarthatóbb árképzési modellre van szükség a beszállítók és a termelők számára. Az új megállapodások az ország két legnagyobb sertéshús-feldolgozójával, a Cranswickkel és a Pilgrim’s UK-val való partnerséget és a sertéshús-szerződések új megközelítését foglalják magukban, megelőzve a tervezett új kormányzati szabályozást, amely a sertéshús-ellátási lánc szerződéseit fogja felügyelni. Nem ez az első eset, hogy a sertéstenyésztők a termelési költségek feletti árakat kérnek, általában sikertelenül. A kiskereskedelmi láncok sok éven át a termelési költségektől függetlenül emelték a hús értékesitési árát. Tavaly jelentős változás következett be a piacon, a sertéstenyésztők felismerték a piac csökkent volumenét, és sikerült jelentősen megemelniük az árakat minden piacon. Most hirtelen a kiskereskedelmi akar „nyílt könyveket”. Hát ez nem ironikus?

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR) TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,20 H85/25 kg 
HOLLANDIA1,91-2,22 H 80/25 kg 
BELGIUM1,58 É78/20 kg  
DÁNIA1,61-1,65 H 93/30 kg 
FRANCIAORSZÁG2,031 H   
OLASZORSZÁG1,68 É 115kg, 2,05 É 160kg, DOC     146,5/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,75 – 1,81 É91-111/20kg 
PORTUGÁLIA2,53 H    
AUSZTRIA2,16 H108,5/31 kg  
LENGYELORSZÁG1,5 – 1,85 É92-137/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,05 – 2,15 H106-115/ 25 kg Partner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,1 É120-130/ 25 kg Partner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,13 – 2,17 H 70-76/ 25 kg Partner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,6 -1,67 É 107-113/25 kg Partner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,68 – 1,79 É 107-113/25 kg Partner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,61 – 1,71 É 107-117/25 kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek