Kedves olvasók!
Ez a „szokásos üzletmenet” időszaka, először a jó részét vesszük:
- A Defra, az üzleti és kereskedelmi minisztérium, az AHDB és a UK Export Certification Partnership (UKECP) megállapodást kötött a Cranswick Watton üzeméből és a skóciai Brechin üzemből Kínába irányuló sertéshúsexportról. A 2020-as Covid-járvány idején Kína számos brit sertéshúsüzem kiviteli engedélyét felfüggesztette, miután a telephelyeken kitört a járvány, és a két fent említett üzem volt az utolsó, amelyik újraindította az exportot. 2023-ban Kína mintegy 180 millió font értékben vásárolt sertéshústermékeket az Egyesült Királyságból. A megállapodás után a brit kormány becslései szerint 80 millió font bevételnövekedés várható azzal, hogy a sertéshústermékek ebből a két üzemből is ismét Kínába kerülnek.
- A „The Art of European Pork” (Az európai sertéshús művészete) kampány részeként a Belga Húshivatal szakácsbemutatókat szervezett szerte Indiában: Újdelhiben, Mumbaiban és Bengaluruban is tartottak rendezvényeket. Ezek a bemutatók értékes betekintést nyújtottak az indiai szakácsoknak a belga sertéshús minőségébe.
- Európa állatorvoshiánnyal küzd, különösen a vidéki területeken. A németországi Bajorország tartomány ezt egy „vidéki állatorvosi kvóta” bevezetésével kívánja ellensúlyozni. A müncheni Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) állatorvosi tanszéke a 2025/2026-os téli félévtől kezdődően a tanulmányi helyek egy részét olyan jelentkezők számára tartja fenn, akik vállalják, hogy a képzés befejezése után tíz évig szarvasmarha- vagy sertésfajtákra szakosodott állatorvosként dolgoznak Bajorország valamely területén.
- Karácsonyi ajándékötlet: Az amerikai Illinois államban található Stampede Culinary Partners 1 milliárd dolláros árcédulával eladó lehet. A vállalat EBITDA-ja évi 100 millió dollár körül van. A Stampede sous vide, készételeket, növényi alapú fehérjéket és egyéb fajtákat, például csemege, rántott és füstölt húsokat dolgoz fel a vevők, köztük kiskereskedelmi és vendéglátóipari szolgáltatók számára. A Stampede 2023-ban azt nyilatkozta, hogy sous vide kapacitása a legnagyobb Észak-Amerikában.
Eseménynaptár:
Bár az időszakot világszerte a karácsonyi vásárok jellemzik, időnként más, sertéssel és sertéshússal kapcsolatos eseményekről is kapunk híreket:
- A Feporcyl , a spanyolországi Castilla y León tartomány sertéstenyésztő szövetségeinek szövetsége december 17-én, kedden Aranda de Dueróban tartja 1. sertéstenyésztői konferenciáját „Az ágazat fejlődésének és jövőjének előmozdítása” címmel.
Január
Az USDA idei évre vonatkozó világ mezőgazdasági kínálati és keresleti becslései (WASDE) most kaptak egy decemberi frissítést, míg a 2025-ös előrejelzést kissé megvágták. Az USDA 2024-es össztermelési előrejelzése sertéshúsra vonatkozóan 15,875 tonnával alacsonyabb, 126,20 millió tonna. A 2025-re vonatkozó sertéshústermelési előrejelzés 13.608 tonnával csökkent, 128,68 millió tonnára.
A dán piacról folyamatosan ellentmondásos híreket kapunk, különösen a Danish Crown(DC) részéről. A lefelé tartó spirál megállítása érdekében a DC úgy döntött, hogy hagyományos bónuszként 0,7 DKK-t fizet kilogrammonként , plusz további 0,06 DKK-t kilogrammonként az elmúlt öt év beszállításai alapján , az elmúlt évek visszatartott nyereségéből. Erre az intézkedésre a Dánia és Németország közötti árkülönbség csökkentése érdekében volt szükség. A gazdáknak a magasabb árért fel kellett volna hagyniuk a vágósertések határon túli szállításával. A terv véleményem szerint néhány nap alatt kompromittálódott: a piaci sertés árfolyamát múlt csütörtökön ismét csökkentették. Nem csoda, hogy a helyi piaci versenytársai, a Tican/Tönnies és a DanePork a jövő évre a vágási számok erőteljes növekedését prognosztizálják.
Miközben a DC veszít jelentőségéből az európai sertéspiacon, az MHP ukrán baromfifeldolgozó és agrár-élelmiszeripari szereplő kötelező érvényű ajánlatot tett a spanyol UVESA vállalat megvásárlására, amely piacvezető a spanyol élelmiszeriparban, különösen a baromfiágazatban. Az MHP kijelentette, hogy az akvizíció összhangban van azzal a céljával, hogy „megszilárdítsa pozícióját” a globális élelmiszeriparban, és egyúttal hosszú távú befektetőt biztosítson az UVESA csoport számára. Érdekesség, hogy az UVESA ibériai sertéseket is szállít a főbb húsipari láncok számára. Vajon az MHP is beszáll a sertéshús-üzletágba?
Az elmúlt hetekben a kelet-európai sajtóban sok hírt olvashattunk a sertéshús árának emelkedéséről, a nagyobb kereslet és az önellátás hiánya miatt. Nos, ez lehet, hogy igaz, de a gazdákra és a vágóhidakra nem érvényes, még mindig harcolunk egymás között minden centért. A mi oldalunkon a legnagyobb gondot a kínálat és a termelés egyensúlya jelenti a következő két hétben. A karácsony és az újév a hét közepén van, csak néhány munkanap van. Vajon sikerülni fog levezetni a szükséges számokat, vagy nagy mennyiségű nehéz disznóval és akciós árakkal kell majd küzdenünk januárban?