DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 43. HÉT

Kedves olvasók!

Érdekes fejlemények a sertéságazat számára, kezdjük a jókkal:

  • A Kraft Heinz körülbelül 3 milliárd dolláros eladási árat céloz meg a hot dog és felvágott üzletágáért, az Oscar Mayerért, mivel az egészségesebb élelmiszerek felé tolja el a hangsúlyt, reagálva a változó fogyasztói preferenciákra és a fogyókúrás gyógyszerek hatására a feldolgozott élelmiszerek iránti keresletre. A brazil JBS húsipari vállalat és a mexikói Sigma Alimentos állítólag versenyben van az Oscar Mayer felvásárlásáért, hisz a hot dog és felvágott üzletágban.
  • A Hendrix Genetics globális genetikai vállalat megállapodást írt alá sertéságazatának, a Hypornak a Danish Geneticsszel és partnereivel való egyesítéséről. A Hendrix Genetics többségi részesedéssel rendelkezik majd, míg a Danish Genetics és partnerei jelentős részt tartanak fenn az újonnan létrehozott egységben.
  •  A Topigs Norsvin Dick Hordijkot nevezte ki új vezérigazgatónak. Dick Hordijk holland származású. Dick Hordijk 2025. január 1-jéig a Royal Agrifirm Group vezérigazgatója, új pozíciójában 2025. március 31-én kezd.
  • Az Arkansasi Orvosi Tudományok Egyetemének (UAMS) kutatói összehasonlították, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a hagyományos marhahamburgerben lévő fehérjéket a vezető növényi alapú alternatívában, az Impossible Burgersben lévő fehérjékkel. A marhahúsos hamburger lényegesen több izomfehérje szintézisét váltotta ki, mint az azonos méretű növényi alapú hamburger. Míg két Impossible Burger elfogyasztása hasonló izomépítő hatást ért el, mint a marhahúsburgeré, ehhez közel kétszer annyi kalóriát kellett elfogyasztani (462 vs. 279 kalória).
  • Cem Özdemirnek, a muszlim és vegán német szövetségi mezőgazdasági miniszternek, ambiciózus tervei vannak a politikai jövőjét illetően: Baden-Württemberg miniszterelnöke szeretne lenni. Özdemir azt tervezi, hogy a  2025 szeptemberében esedékes szövetségi választásokig a jelenlegi posztján marad. Sajnos lehet, hogy már túl késő lesz. Tevékenysége máris maradandó – és negatív – hatást gyakorolt a német állattenyésztésre és húsiparra.

Eseménynaptár:

  • Az ukrán napraforgótermelők 2023/24-es MY eredményeit és az új szezon kilátásait vitatják meg 2024. október 30-án, Kijevben a XXII. nemzetközi zsír- és olajipari konferencián.
  • A Magyar Sertésegészségügyi Társaság(MASETA) október 30-án tartja éves őszi konferenciáját az inárcsi Flow Hotelben. Találkozunk ott!
  • A bukaresti INDAGRA FOOD nemzetközi élelmiszeripari szakvásár. A Romexpo kiállítási központban kerül megrendezésre 5 napon keresztül: szerdától, október 30-tól november 03, vasárnapig.
  • Az évente megrendezett FOOD & DRINKS kiállításnak a görögországi Thessaloniki Nemzetközi Kiállítási Központ, a Helexpo ad otthont. Ez a kiállítás a világ minden tájáról vonzza a szakembereket. A vásár 3 napon át, november 01, péntektől november 03., vasárnapig, kerül megrendezésre.
  • A Királyi Mezőgazdasági Téli Vásár egy évente novemberben megrendezett esemény. Az 1922-es alapítása óta a kanadai Torontóban, melynek az Exhibition Place-en található Enercare Centre ad otthont. A világ legnagyobb fedett mezőgazdasági vásáraként elismert rendezvény 10 napon át, 2024.11.01. péntektől 2024.11.10. vasárnapig tart.

Ne sírd ki a szíved

Még Özdemir távozásával is , a politika nagymértékben módosítja az európai sertéságazat térképét.

Eddig 175 sertéstelepet vásároltak ki a flamand kormány által létrehozott önkéntes kilépési rendszerrel két felhívásban. Mivel az utolsó felhívásban részt vevő sertéstartók számára a programban való részvétel határideje 2025 májusáig tart, csak ezután kapunk teljes képet a második felhívás sikeréről. A flamand sertésállomány 6,3 millió sertésről 2022-re 5,4 millióra csökkent, ami 14%-os csökkenés. Ennek következtében a Noordvlees Group vágóhídcsoport szeptember végén úgy döntött, hogy leállítja vágási tevékenységét Kalmthoutban, és az összes sertést az oeveli Sus Campiniae-ban vágja le.

A Rabobank a hollandiai sertésállomány 10-15 százalékos csökkenésére számít. Ez főként a felvásárlási programokban való részvételnek köszönhető.

Az EU nyolc legnagyobb sertéstenyésztő országában a kocák száma 2024 első felében 0,6 százalékkal csökkent 2023 végéhez képest. Franciaországban (mínusz 0,5 százalék), Hollandiában (mínusz 6 százalék) és Olaszországban (mínusz 6 százalék) csökkent a kocaállomány. Németországban (plusz 1 százalék), Dániában (plusz 1 százalék) és Lengyelországban (plusz 3 százalék) a kocaállomány enyhén nőtt ebben az időszakban, míg Belgiumban és Spanyolországban a kocák száma nagyjából változatlan maradt. Lengyelország kivételével a termelés minden nagyobb termelő országban csökkent:

  • Spanyolországban, Európa jelenlegi legnagyobb termelőjében a termelés a becslések szerint idén 2,2%-kal csökken.
  • Németországban a termelés 6,3%-kal csökken,
  • Hollandiában 13,3%-kal
  • Dániában 19%-kal.

Az Unióban a sertéshústermelés az elmúlt 15 év legalacsonyabb szintjén lesz. A sertéskínálat az év második felében kissé szűkülhet.

A már hagyományos ellenségünk, az afrikai sertéspestis (ASP) is szedi áldozatait. Európában Szerbia jelentette a legtöbb, 261 házisertés megbetegedést, amelyet Románia (164) és Ukrajna (62) követ.

Az ukrán húsipar bírálja, hogy az Ukrán Sertéstenyésztők Szövetsége viszonylag óvatosan nyilatkozik az ASP vakcina alkalmazásának kilátásairól. A tenyésztők azt javasolták, hogy a vakcina használatát csak akkor hagyják jóvá, ha a neves nemzetközi állategészségügyi szervezetek elismerik annak hatékonyságát. Ukrajna Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálata felvette a kapcsolatot Vietnámmal a vakcina használatának eredményeivel kapcsolatban, de választ nem kapott. Eközben Vietnamban idén több ASP-járvány tört ki, mint 2023-ban, és szeptember végéig több mint 63 600 sertést semmisítettek meg a terjedés megfékezése érdekében.

A vágósertésekre vonatkozó német jegyzés múlt szerdai csökkenése után rengeteg kérdést kaptam: miért történik ez? Indokolja ezt a piaci helyzet?

Az első kérdésre könnyebb válaszolni. Ez a sertésárak tipikus alakulása az évnek ebben az időszakában:

  • 2023: 40/41. hét 10 centes csökkenés, 2 €-ról 1,90 €-ra.
  • 2022: 41/42. hét: 10 centes csökkenés, 2,2 €-ról 2,1 €-ra.
  • 2021: a 38/39. héten 5 centes csökkenés, 1,25 €-ról 1,20 €-ra.
  • 2020: 36/37. hét: 20 centes csökkenés, 1,47 €-ról 1,27 €-ra.

A súlyok emelkednek, a gazdáknak helyet kell csinálniuk az istállókban, a kiskereskedelem pedig őszi ajánlatokat tesz. Ez volt a szokásos forgatókönyv, amikor elkezdtem az ágazatban dolgozni. Ezzel elérkeztünk a második kérdéshez: indokolt ez? Az elmúlt 4 évben nem hiszem, hogy igen… Hosszú ideig a gazdák, a húsipar és a kiskereskedelem közötti háromoldalú játék volt, mindegyikük alacsony árréssel működött. A Covid-járvány óta a kiskereskedelem magas árréssel dolgozik, így a gazdák és a húsipar pár centért küzdenek. Ha megnézzük az elmúlt 2 évet, úgy tűnik, hogy a gazdák nagyobb sikereket értek el, mint a vágóhidak. Bár a mostani árcsökkenés csalódást okoz, nem szabad, hogy meglepetés legyen. Emellett ezt az árszintet csak egyszer, 2023-ban láttuk meghaladni. Tehát, kedves gazdák, kérem, ne sírják ki a szívüket!

Kapcsolódó hírek