DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 32-33. HÉT

Kedves olvasók!

Visszatértem, hogy érdekes piaci információkkal szolgáljak a sertésiparból, kezdve a jóval:

  • Miután az állati eredetű élelmiszerek megítélése tavaly még éppen csak kilábalt a válságból, Németországban javult a helyzet. Összességében a húsnak az étrend nélkülözhetetlen részeként való megítélése 64%-ra emelkedett , a 2022 szeptemberében mért 57%-ról. Ez a legmagasabb érték 2018 óta. 2024-ben a németek 55%-a egyetért azzal az állítással is, hogy a húsfogyasztás egészséges (2022: 48%), ami 7 százalékponttal több, mint két évvel korábban. A „zöld” propaganda kudarcot vall?
  • A francia sertéstenyésztési modell védelme és a fogyasztók számára a megvásárolni kívánt sertéshús és sertéshústermékek kínálata érdekében , az Inaporc új stratégiát indított: Demain le Porc, azaz A Holnap Sertéshúsa. A sertéshúsfogyasztás valóban 1,6%-kal nőtt az előző évhez képest, de a sertéshús önellátási aránya az elmúlt évtizedben először esett 100% alá. Az első cél az, hogy az országban értékesített sertéshústermékek legalább 50%-án szerepeljen a „Le Porc Français” minősített logó. Másodszor, minden olyan sertésfarmot, amely a gazda nyugdíjba vonulása vagy a sertéstenyésztés felhagyása miatt áthelyezésre kerül, új tulajdonosnak kell átvennie „a következő évek termelésének biztosítása érdekében”. Az Inaporc és partnerei ezért arra kérik a kormányt, hogy támogassa a fiatal gazdákat és az ágazatba belépőket.
  • A Danish Crown igazgatótanácsa Niels Duedahlt nevezte ki a csoport új vezérigazgatójának. A többek között a Norlysnál, a LEGO-nál és a TDC-nél betöltött vezető pozíciókkal a dán üzleti élet tapasztalt felsővezetője, akinek az lesz a feladata, hogy a Danish Crownt átfogó átalakuláson keresztül vezesse.
  • A Danish Crown és a TA-Logistics A/S eladta az Agri-Norcoldot, Dánia egyik legnagyobb fagyasztási, fagyasztott élelmiszer-kezelési és élelmiszertárolási szolgáltatóját. A vevő a Constellation Cold Logistics, az iparág egyik vezető európai vállalata.
  • Az Amerikai Hústudományi Szövetség (AMSA) nemrég indította el a The Meat Locker nevű új honlapot, amely értékes forrásokat és technikai információkat nyújt a húsfeldolgozóknak. Az egyszerűség és a hozzáférhetőség szem előtt tartásával kifejlesztett weboldal a húsfeldolgozók előtt álló témákkal és kihívásokkal foglalkozik az élelmiszerbiztonság, a minőség, a feldolgozás, az üzleti műveletek, a címkézés és más témák terén. A honlap címe: https://themeatlocker.org/
  • Az USDA bejelentette, hogy további 300 millió dollárt kíván rendelkezésre bocsátani egy olyan program keretében, amelynek célja az amerikai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportpiacainak bővítése.

Eseménynaptár:

  • Az FHT Food & Hospitality Thailand egy nemzetközi vásár, amelyet azért hoztak létre, hogy képviselje az élelmiszerek, italok, szállodák, pékáruk, éttermek, vendéglátás és kiegészítők dinamikus piacát Thaiföldön és a régióban. Idén 4 napon át kerül megrendezésre szerda, augusztus 21, és augusztus 24., szombat között kerül megrendezésre Bangkokban.
  • A 2017-ben Peruban, Limában alapított „Food Tech” egy évente megrendezett vásár, amely a legújabb innovációk bemutatására szakosodott olyan területeken, mint a mérnöki tudományok, a technológia és a megoldások, és amely az élelmiszeripar és más kapcsolódó ágazatok, például a vendéglátás számára nyújt szolgáltatást. A Food Tech 3 napon keresztül kerül megrendezésre 2024.08.21, szerdától 2024.08.23, péntekig.
  • A bangalore-i Indian FoodEx egy nemzetközi vásár, amely az élelmiszeriparra, a kiskereskedelemre, az élelmiszer-feldolgozásra, a csomagológépekre és a kapcsolódó ágazatokra összpontosít. Idén 3 napon át, csütörtöktől 2024.08.22, szombatig, 2024.08.24, tart Bangalore-ban.

Hát igen…

A Danish Crown csoporttól meglehetősen érdekes híreket kaptunk az utóbbi időben. Jó, hogy a korábbi vezérigazgató lemondásának bejelentésétől Niels Duedahl kinevezéséig nem kellett sok idő. A szövetkezet ismét egy nagyon tapasztalt vezetőt választott, akinek azonban szinte semmi köze az alaptevékenységhez. Hogy a dánoknál maradjunk: A Danish Crown a hímivarú sertések termelésének 450 ezerről 1,7 millióra történő növelését tervezi, és ennek érdekében most irányt vált, és a teljes hímivarú sertések termeléséről átáll az immunokasztrált sertésekre. A döntést a befektetés rosszabb megtérülésével indokolják, amelyet az egész kanok alacsonyabb vágási értéke és a negatív fogyasztói reakciókkal járó kanszagtól való félelem okoz

A francia sertéságazatra vonatkozó tervek szerint 2035-ig a kocák 50%-át szabad tartásban kell tartani, és minden újonnan épített sertésépületnek meg kell felelnie ennek a típusú rendszernek. Egy másik terv az auditok bevezetése a biológiai biztonság további garantálása érdekében. Véleményem szerint ez a két cél kizárja egymást.

Például az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa felbukkant egy kis sertéstelepen Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Ez az első alkalom, hogy a vírus ebben az államban egy gazdaságban jelent meg.

            Fő tevékenységünk Magyarországon folyik. Heti rendszerességgel nyomást gyakorolnak ránk a vágóhidak az alacsonyabb árak érdekében. Az ok: a kiskereskedelem kérése, az alacsonyabb fogyasztás miatt. Eközben a legfrissebb statisztikák szerint a sertéshús ára 10%-kal nőtt a boltokban a tavalyi évhez képest. Hát igen…

Kapcsolódó hírek