DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 10. HÉT

Kedves olvasók!

Egyetlen piros vonal sincs a táblázatban, a piacok felfelé stabilizálódnak. Lássunk más jó dolgokat is a sertéságazatból:

  • Az amerikai Florida állam képviselői 86-27 arányban megszavazták az ország első teljes tilalmát a tenyésztett hús kereskedelmi célú előállítására és értékesítésére.
  • A Three Rivers Meat Co. USDA által ellenőrzött üzem a Choctaw Nation és más befektetőkkel partnerségben április 4-én nyitja meg kapuit, megkönnyebbülést hozva az oklahomai LeFlore megyébe, egy olyan területen, ahol ilyen beruházás nem volt.
  • A német Westfleisch húsipari óriásvállalat 2023-ban is folytatta növekedését, sajtóközleménye szerint: a münsteri székhelyű második legnagyobb német húsipari vállalat tavaly 11 százalékkal 3,35 milliárd euróra tudta növelni forgalmát. A kamat- és adózás előtti eredmény (EBIT) csaknem 7 százalékkal 37,7 millió euróra nőtt.
  • Az innovatív, kreatív gondolkodók és cselekvők a holland Barth-Misset Alaphoz pályázhatnak 100 000 euróig terjedő összegre olyan projektekhez, amelyek az állattenyésztésben az állatok élet- és/vagy szállítási körülményeinek javítását eredményezik. Az első pályázat benyújtásának határideje 2024. március 19.

Eseménynaptár:

  • Az EuroGastro Poland a gasztronómia és a szállodaipar nemzetközi szakvására, amelyet évente rendeznek meg a PTAK Warsaw Expo Nadarzynban, 3 napon át, 2024.03.12. keddtől 2024.03.14. csütörtökig .
    • Tennessee-ben, Nashville-ben 2024 március 18-20 között kerül megrendezésre az Annual Meat Conference (AMC), amely lehetőséget biztosít az exportőröknek, hogy az USA több mint 1900 húsipari szakemberével lépjenek kapcsolatba.
    • A barcelonai Alimentaria, a világ egyik legnagyobb élelmiszer- és italipari vására az iparág vezető gyártóinak és beszállítóinak központi találkozóhelye. A kétévente megrendezésre kerülő rangos eseményt a Fira de Barcelonában rendezik meg 4 napon át, március 18 és csütörtök, március 21 között.

Művészet és sertések:

Egy kismalacot mentettek meg a vágástól 2016-ban. 2018-ban a disznó lett az első állati művész, aki önálló művészeti kiállítást kapott, amelyet a dél-afrikai Fokvárosban rendeztek meg. Ezt követően számos további kiállítást rendeztel Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Kínában és az Egyesült Királyságban. A következő évben Pigcasso szerződést kötött a svájci Swatch óragyártóval. A „Flying Pig by Ms. Pigcasso” -et, egy zöld, kék és rózsaszín csodát – kölcsönzötte a cég 120 dolláros limitált kiadású órájának arcához. 2021-ben a koca több mint 25 000 dollárért adta el a „WILD AND FREE” (VAD ÉS SZABAD) című gyöngyszemét egy német vevőnek, ezzel hivatalosan is világrekordot állított fel az állat által valaha festett, legtöbbet eladott műalkotásként. „Pigcasso” a múlt héten halt meg, így a festmény értéke tovább fog nőni…

Ünnep

Miközben az árak egyértelműen felfelé mutatnak iparágunkban, a húsfogyasztás továbbra sem nyer lendületet. Húsvétra és grill időjárásra lesz szükségünk, hogy a húsipar megkönnyebbülését hozza, HA a kiskereskedelem hajlandóságot mutat az árrés megosztására !

Mindenesetre közel van az a pillanat, amiről 2 évvel ezelőtt beszéltem, amikor a szükségesnél kevesebb sertés lesz a piacon. Belgium sem kivétel. Több mint 30 év óta először fordult elő, hogy egy év alatt kevesebb mint 10 millió sertést vágtak le: 9,4 millió levágott sertéssel több mint egymillióval kevesebb állatot akasztottak horogra 2023-ban, mint az előző évben. A legtöbb sertésvágás tíz évvel ezelőtt volt, akkor 11,9 millió állatot dolgoztak fel a belga vágóhidakon.

Ezekben a napokban az athéni élelmiszeripari kiállításon vagyok. Ez a Balkán és Kelet-Európa legjobb élelmiszeripari kiállítása. Sokan voltunk Görögországban nyaralni, és itt van kiállítva mindaz, amit a helyi konyhaművészetben értékeltünk. Bár nekünk talán az olajbogyó, a feta és a tengeri ételek jutnak eszünkbe először, higgyék el nekem: a görögök esznek húst!

Így még mindig meglepő számomra, hogy a kelet-európai húsipar milyen gyengén szerepel a vásáron. Jó, ha a jövő héten elmegyünk Barcelonába, hogy megnézzük, mit csinálnak a többiek, de itt van esély arra is, hogy eladjunk valamit!

            A múlt héten telt el az első évem az Alföldi Sertés Szövetkezetben. A multinacionális cégeknél eltöltött 20 év után ez nagy változás volt. Visszatekintve jó döntés volt és ok az ünneplésre!

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,20 H85/25 kg 
HOLLANDIA1,95-2,22 H78,5/25 kg  
BELGIUM1,58 É79/20 kg 
DÁNIA1,65 H93/30 kg 
FRANCIAORSZÁG2,011 H    
OLASZORSZÁG1,71 É115kg, 2,06 É160kg, DOC137,2/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,71 -1,77 É 90-97/20kg 
PORTUGÁLIA2,48 H    
AUSZTRIA2,16 H103/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,46 – 1,86 É88-136/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,05 – 2,15 H106-115/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,04 É 110-117/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,13 – 2,17 H70-76/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,7 -1,78 É107-113/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,74 – 1,84 É107-113/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,75 – 1,81 É107-117/25 kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek