DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 47. HÉT

Kedves olvasók!

Jellemzően egyre több országban tapasztalható szezonális áremelkedés a malacok árában, és emelkedő sertésárakkal találkozunk, különösen az EU keleti részén. Jöjjön néhány további jó hír az iparágból:

  • A Hord Family Farms ötödik generációs családi tulajdonban lévő sertéstermelő vállalat befejezte a minnesotai Pipestone-ban található Horizon Farms felvásárlását, amely egy öt kocafarmból, hat nevelőtelepről és 60 befejező telepből álló, Minnesota délnyugati részén, Dél-Dakota keleti részén és Iowa északnyugati részén elhelyezkedő sertés integráció. A gazdaságokat a meglévő vezetőség fogja irányítani.
  • A Smithfield Foods 1 millió dollárt adományozott a SEED gyakornoki program elindítására Észak-Karolinában, amely középiskolás diákoknak nyújt karrierlehetőséget, főiskolai képzést és munkahelyi képzést. A program célja, hogy felkészítse a diákokat a munkaerőpiacra.
  • Az Európai Bizottság 185,9 millió eurót különít el 2024-ben a fenntartható és kiváló minőségű uniós agrár-élelmiszeripari termékek hazai és külföldi promóciós tevékenységének finanszírozására. A 2024-ben kiválasztott kampányokra rendelkezésre álló összegek megoszlanak az EU belső piacán és a harmadik országokban történő promóció között, 81,3 millió EUR, illetve 85,1 millió EUR összegben.

Eseménynaptár:

  • A világ számos városában ebben az időszakban kezdődik a hagyományos karácsonyi vásár, és a sertéshús a sztár!
  • A neves Nemzetközi Takarmány-, Állattenyésztési és Húsipar 2023 kiállítás 10-ik alkalommal tér vissza, 14 országból több mint 110 helyi és nemzetközi érdekelt fél részvételével az Informa Markets Malaysia révén. A Livestock Malaysia 2023 rendezvényt idén november 29. és december 1. között rendezik meg a Kuala Lumpur Convention Centre-ben.
  • A mi régiónkban a „Sertésből/sertésről” fesztivál 10. kiadása december 2-3-án kerül megrendezésre Nagyváradon, Romániában.

Fizesd ki a pénzem

            A sertés és a sertéshús iránti szezonális kereslet felfutóban van. Az időjárás is lehűlt és megkezdődik a „házi” kolbászok és sonkák elkészítése. Az állattartásban bekövetkezett változások miatt egyre több területen ezt már a boltokból vásárolt alapanyaggal végzik. Mégis, főleg Európa keleti felén, nagy számban kerül ebben az időszakban háztáji sertés a piacra. Ez nem jelent veszélyt a piaci sertésárra, de egyes betegségek terjedése szempontjából valós veszélyt jelent.

            Ha már a betegségeknél tartunk: az afrikai sertéspestis újabb esete Hongkongban, ismét a szárazföldi Kínával határos területen, közel kétezer sertés kivágását teszi szükségessé. Nem ismerem az ottani lakosok hozzáállását, de az elmúlt napokban szembesültem a horvát gazdák nagy tiltakozásával, akik többek között azt állították, hogy nincs ASP, ez egy összeesküvés. Számomra nem meglepő, ezt már minden olyan országban láttam, ahol nagyszámú háztáji gazdaság van. Egyébként: a sertéstenyésztők, akik a gazdaságaikban használt traktorokkal és csizmákkal járkálnak, nem segítik a biológiai biztonságot…

            A PRRS szintén komoly aggodalomra ad okot, ismét megjelent az USA-ban, míg Spanyolországban még mindig veszteségeket okoz. Az európai gazdákkal folytatott beszélgetések során többször hallottam, hogy az ázsiai piacokon elvesztettük versenyképességünket az USA-val szemben. Ez igaz, de ez 20-30 USD/sertés átlagos veszteséget jelent a termelői oldalon, míg a vágóhídi oldalon nyereséget termel. Gazdatársaim, szükségünk van erre?

Mostanra csak részeredményekkel rendelkezünk, de becslések szerint 2023-ra jelentősen, valószínűleg több mint 10%-kal csökken az európai sertéstermelés. A legfrissebb franciaországi adatok szerint 2023-hoz képest 8%-os, 2014-hez képest pedig 14%-os csökkenés várható.

A dán sertéságazat csökkenése a becslések szerint megközelíti a 20%-ot, nem véletlen, hogy a Danish Crown vágóhíd fő sertéstenyésztő részvényesei elhatározták a húsüzemek menedzsmentjének leváltását.

Megbízható német piaci források arról számolnak be, hogy a jegyzés 2024. január második hetéig nem változik, de a kevesebb és kevesebb rendelkezésre álló piaci sertésért prémiumokat fizetnek. Nem csoda, hogy Spanyolországnak sikerült 57%-kal növelnie a Németországba irányuló sertéshúsexportját!

A sertéstenyésztők számára, különösen Európa nem önellátó keleti részén, ez a legjobb alkalom, hogy azt mondják: fizesd ki a pénzem!

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,1 H71/25 kg 
HOLLANDIA1,98-2,12 É64/25 kg 
BELGIUM1,52 É57/20 kg 
DÁNIA1,73-1,76 H78/30 kg 
FRANCIAORSZÁG1,763 H   
OLASZORSZÁG1,97 É 115kg, 2,31 É 160kg, DOC114/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,64 -1,65 É69-78/20kg 
PORTUGÁLIA2,3 H   
AUSZTRIA2,07 H92/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,58-1,9 É77-117/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,0-2,2 H95-100 / 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,3 É105-117/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,1 H69-74/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,72 -1,79 É90-95/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,81 – 1,92 É90-95/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,8 – 1,93 É90-95/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek