DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 34. HÉT

Kedves olvasók!

Kezdjük néhány jó hírrel:

  • A New York University Langone Health transzplantációs osztályán végzett kísérlet során egy genetikailag módosított sertésből származó vese több mint egy hónapig klinikailag egészséges maradt, miután átültették egy 52 éves, agyhalott betegbe.
  • Ontario tartományban a Guelphi Egyetem fogja irányítani az újonnan megnyitott sertéskutató központot, amely a kormány, a Mezőgazdasági Kutatóközpont és a helyi sertéstenyésztők 20 millió CAD-os beruházásának eredménye.
  • Az USDA a New Hampshire-i Közösségi Hitelalappal együttműködve 123 millió USD támogatást bocsát rendelkezésre független vállalkozások számára a Hús- és Baromfiágazat Bővítési Programján keresztül. A támogatható projektek értéke 250.000 és 10 millió USD között van, a pályázóknak a teljes költség 70%-át kell fedezniük.

Eseménynaptár:

  • Az USDA augusztus 29-31. között az észak-karolinai Raleigh-ben harmadik alkalommal szervezi meg az afrikai sertéspestissel foglalkozó észak-amerikai fórumot. Mexikói és kanadai hatóságok is részt vesznek, míg biztosok a karibi térségből, a kontinens középső és déli régióiból, valamint európai szervezetek és nemzetközi szervezetek képviselői  is részt vesznek az eseményen.

A modell

Új adatok mutatják a sertéságazat alakulását az év első hat hónapjában. Az Európai Unió 2,02 millió tonna sertéshúst exportált. Ez a legkisebb mennyiség 2015 óta, amikor a szállított mennyiségek összesen kevesebb mint 2 millió tonnát tettek ki. A teljes sertéshúsexport 17%-kal csökkent. A csökkenés a kínálat csökkenésével egyezik, mivel a kontinens alacsonyabb sertéshústermelése korlátozza a kivitel lehetőségét. 2023 első 5 hónapjában az EU 8,68 millió tonna sertéshúst termelt, 9%-kal kevesebbet, mint 2022 azonos időszakában, ami 2014 óta a legalacsonyabb érték. Valamennyi tagállamban csökkenést regisztráltak, a legnagyobb volumenváltozást a fő termelő országok közül Németországban, Dániában és Spanyolországban tapasztalták. Rendeltetési helyként továbbra is Kína vezet, 31%-kal.

A fő dán húsipari csoport arra számít, hogy jövőre már csak 11 millió sertést szállítanak a Danish Crown vágóhidakra a hazai piacon, és kevesebb mint 3 millió sertést a németországi üzemben. Ez 4 millióval lenne kevesebb, mint a 2018/19-es gazdasági évben. Az érték  merőben eltér a csoport vezérigazgatója által 2 évvel ezelőtt feltételezett „stabil számoktól”, ezért a Jais Valeur most „szigorúbb termelésirányítást, valamint üzleti modellünk egyszerűsítését és átalakítását” jelenti be.

            A német szomszédok folytatják a zuhanást.

Alsó-Szászország a pénzügyi támogatásban azokat a sertéstartó vállalkozásokat szeretné előnyben részesíteni, amelyek tartósan csökkentik állományukat vagy teljesen lemondanak róla.

A Borchert-bizottságot kedden délután feloszlatták. A bizottság visszavonulásának oka a 2024-es szövetségi költségvetésről szóló tárgyalás, amelyben nem várható további mozgás az állattenyésztés szerkezetátalakítását szolgáló állatjóléti támogatások finanszírozására.

A vezető német húsfeldolgozó, a Family Butchers újabb telephelybezárással reagál a hús- és kolbásztermékek csökkenő forgalmára. A vállalat úgy döntött, hogy megszünteti a Schinken-Einhaus GmbH & Co. KG lörrachi telephelyének 2023. november 12-i hatállyal történő megszüntetését. A bezárás mintegy 40 munkahelyet érint.

A Reinert és a Kemper családi vállalatok egyesüléséből három évvel ezelőtt létrejött húsipari vállalat tavasszal jelentette be, hogy a mintegy 300 főt foglalkoztató vördeni üzemet 2025-ig bezárják. A csoport jelenleg hat telephelyen mintegy 2600 embert foglalkoztat. Csak a Tönnies leányvállalata, a Zur Mühlen gyárt több kolbászt Németországban, mint a The Family Butchers.

Többször vitatkoztunk a különböző megközelítésekről. Véleményem szerint a csökkentett kínálathoz a helyes út a termelési kapacitás kiigazítása. Akkor miért van az, hogy a német vágóhidak ahelyett, hogy a kapacitást átalakítanák, a sertések csökkentett kínálatához mérten, a sertésárakat nyomják lefelé, ami még több gazdát kényszerít arra, hogy kiszálljon az üzletből? És miért követjük továbbra is ezt a modellt?!

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,30 H80/25 kg 
HOLLANDIA2,07-2,32 H65/25 kg 
BELGIUM1,66 É60/20 kg 
DÁNIA1,79 H76,5/25 kg 
FRANCIAORSZÁG2,11 H   
OLASZORSZÁG1,96 É 115kg, 2,28 É 160kg, DOC132,30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,93 -1,95 É76-85/20kg 
PORTUGÁLIA2,68 H   
AUSZTRIA2,27 H95/25 kg 
LENGYELORSZÁG1,57-1,95 É78-123/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,05-2,25 H110 / 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,30 É110-131/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,29 – 2,37 H75,5-83/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,92 -1,97 É100-105/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,95 – 2,06 É100-105/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,97 – 2,10 É100-105/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek