DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 16. HÉT

Kedves Olvasóink, néhány jó hír:

• Az USDA  125 millió dollárt biztosít két új támogatási programon keresztül, amelyek több lehetőséget teremtenek a tenyésztők számára azáltal, hogy független, helyi hús- és baromfifeldolgozó projektekbe fektetnek be, amelyek növelik a versenyt és javítják az élelmiszer-ellátási lánc rugalmasságát.

• Az USDA Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrzési Szolgálata (APHIS) 2,29 millió dollárt folyósít a Nemzeti Állategészségügyi Laboratóriumi Hálózat (NAHLN) Farm Bill programján keresztül, hogy előmozdítsa az APHIS állat-egészségügyi felkészültségét, egy átfogó stratégia részeként, amely megakadályozza az állati kártevők és betegségek bejutását az Egyesült Államokba és csökkenti a lehetséges betegségek terjedését és hatását.

Eseménynaptár:

• Április 25-27 között a Hotel Arts Barcelona ad otthont a World Retail Congressnek. Mivel a kiskereskedelem jelentős hatással van a sertéságazat jövedelmezőségére, reméljük a méltányos részesedés megtérülését tőlük.

• A Carnexpo Grill Fest a romániai Konstancán kerül megrendezésre az április 29. és május 1. közötti hosszú hétvégén. Megkezdi a grillszezont a román húsipar.

• Hódmezővásárhelyen, 2023. május 4-6-án kerül megrendezésre a Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A rendezvény a tavasz egyik legjelentősebb mezőgazdasági eseménye, a magyar mezőgazdaság legnagyobb szakmai találkozója és vasára. Találkozzunk ott!

Elszalasztott lehetőség

Az elmúlt pár hétben számos magyarországi és romániai sertéstartóval volt alkalmam találkozni. Miközben kezdenek kicsit bizakodóbbak lenni iparágunk közeljövőjével kapcsolatban, sok üres telepről és istállóról is hallok.

De ez nem csak az én szomszédomban van így. A Family Butchers(Házi hentesek), Németország egyik legnagyobb kolbászgyártója bezár egy hazai üzemet, ami 290 munkahelyet veszélyeztet. A vállalat 2025-re tervezi a vördeni gyár bezárását, és döntésének egyik okaként az ágazat csökkenő eladásait említette. A német sertéshús kínálatának csökkenését is oknak tartanám, miközben a politikai nyomásnak is hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a The Plantly Butcher márkán keresztül vegán opciókat gyártó céggé alakuljon át. Egyébként továbbra is „hentes” és „kolbász” legyen?

Ki dönt a húsiparról? New York város polgármestere, Eric Adams a héten kiadta a város első integrált üvegházhatású gázleltárát, amely tartalmazza az élelmiszer-termelésből és -fogyasztásból származó kibocsátásokat. Ezek a kibocsátások New York City teljes kibocsátásának 20%-át teszik ki – ez a harmadik legnagyobb forrás, az építkezés (35%) és a szállítás (21%) mögött. A leltár – amelyet a Polgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetvédelmi Igazságügyi Hivatal (MOCEJ) dolgozott ki – tartalmazza a New York-iak által fogyasztott áruk és szolgáltatások előállításával kapcsolatos kibocsátásokat, függetlenül attól, hogy a termelés New Yorkban történik-e vagy sem. Válaszul az új leltárra Adams polgármester azt is bejelentette, hogy a város 2030-ra 33%-kal csökkenti az élelmiszervásárlásokból származó abszolút szén-dioxid-kibocsátást. Tehát nem az építkezésből, nem a szállításból… meglepő lenne, ha elmondanám, hogy a polgármester vegán?

A Danish Crown Igazgatósága a múlt heti rendkívüli ülésén döntött a hat dán sertésvágóhíd egyikének bezárásáról. A Sæby vágóhíd nyolcszáz dolgozóját fenyegeti az állás elvesztése, míg a Danish Crown  horsensi, ringstedi és blansi vágóhídján 450 új dolgozóra lesz szükség a következő hat hónapban. A szomszédos Németország sertésárainak emelkedése nyomást gyakorolt a dán árakra is. A dán sertéstartók a felvásárlási ár emelését szorgalmazzák a vágóhidakon, és még több malacot exportálnak, méghozzá soha nem látott árszinten.

Sok rövid héttel jellemezhető időszakon megyünk keresztül. A kevesebb munkanap a vágóhidakon egyensúlyba hozza a keresletet/kínálatot a sertések iránt. Míg a sertéshúskereskedők megemelték a munka ünnepét is magában foglaló hosszú hétvége kiszállításaira az áraikat, addig a németországi sertéstermelők nem emelték a sertések árát. Ez egy elszalasztott lehetőség.

https://www.youtube.com/watch?v=mHd84mloIYk

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,33 H84,5/25 kg 
HOLLANDIA2,13-2,35 H75,50/25 kg 
BELGIUM1,7 É74/20 kg 
DÁNIA1,85 H90/25 kg
FRANCIAORSZÁG2,3 H   
OLASZORSZÁG1,92 É-115 kg, 2,23 É- 160 kg, DOC137/30 kg   
SPANYOLORSZÁG2,02-2,05 É101-111/20kg 
PORTUGÁLIA2,8 H   
AUSZTRIA2,29 H97,5 /25 kg 
LENGYELORSZÁG1,9-2,26 É95 -142/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2-2,50 H100-110/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,2 É99-113,5/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,31-2,35 H76-82/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,9-1,95 É100-106,5/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,89-2,02 É100-110,5/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,78 -1,92 É100-110,5/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek